Επιλέξτε τη γλώσσα σας

Διαύγεια       

- Πνευματικά Δικαιώματα

Τα είπαν όλα σε εκδήλωση του ΣΕΔΗΚ

  

Γράφει ο Λεωνίδας Φιλικόζης, zarpanews.gr, 13-03-2024

   Η ελιά και το ελαιόλαδο είχαν την τιμητική τους το απόγευμα της Τετάρτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου διεξήχθη η πλούσια σε περιεχόμενο εσπερίδα «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον Ελιάς και Ελαιολάδου» από τον ΣΕΔΗΚ.

   Παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο του επιστημονικού συνεργάτη του συνδέσμου και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς, Νίκου ΦΩΤΟ1Μιχελάκη, «Ρίζες της ελιάς».

Το λάδι έχει τιμή, η ιστορία του έχει αξία

   Ο κ. Μιχελάκης, σε δηλώσεις στο περιθώριο της εκδήλωσης, ξεκαθάρισε ότι το μέλλον για το λάδι στην Κρήτη περνάει από τη σύνδεση με την ιστορία τηςελαιοκομίας και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία, προσθέτοντας ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να ελπίζουν πως οι σημερινές τιμές θα παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια:

   «Τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές εκτοξεύτηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν έτσι. Οι τιμές θα πέσουν, να μην πλανώμαστε. Επίσης, δεν φτάνουν οι υψηλές τιμές όταν η παραγωγή πλησιάζει στο μηδέν. Εμείς υπογραμμίζουμε ότι η Κρήτη πρέπει να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Έχουμε εξαιρετική ποιότητα ελαιόλαδου και στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η μακροζωία των Κρητικών οφειλόταν στην κατανάλωσή του και αυτό πρέπει να αναδειχθεί.

   Δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η πρώτη παρουσία της ελιάς έχει ρίζες στην Κρήτη. Υπάρχουν απεικονίσεις, τοιχογραφίες, ευρήματα Γραμμικής Α’ και Β’ που αποδεικνύουν τη χρήση του ελαιόλαδου στα Μινωικά ακόμα χρόνια. Το λάδι μας δηλαδή έχει μοναδική ιστορία και όλα αυτά αναλύονται και στο βιβλίο «Ρίζες της ελιάς«, είπε ο κ. Μιχελάκης.

   «Στην Κρήτη, η παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιόλαδου φτάνει το 85% της συνολικής, παλαιότερα έφτανε και στο 95%. Στην Ιταλία η αντιστοιχία είναι περίπου60% και στην Ισπανία 40%, αλλά αυτοί το παρουσιάζουν καλύτερα και «θολώνουν τα νερά», προσέθεσε ακόμα ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς.

   Η προώθηση του κρητικού λαδιού ως του πρώτου χρονικά ελαιόλαδου στον κόσμο θα μπορούσε να προσθέσει σημαντικά στην ελκυστικότητά του ως προϊόντος και αυτή την προστιθέμενη αξία θα μπορούσαν να καρπωθούν οι παραγωγοί του νησιού.

    Πράγματι, η ιστορία της ελαιοκομίας στο νησί είναι μακρά, όπως υπογράμμισε ο Γιώργος Κουμπούρης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελιάς:

   «Η ελαιοκομία στην Κρήτη μετράει χιλιετίες. Βλέπουμε ότι κάποιες βασικές πρακτικές όπως το κλάδεμα, η άρδευση, ο πολλαπλασιασμός της ελιάς υπάρχουν σε μνημεία, όπως τοιχογραφίες στην Κνωσό και τη Φαιστό, που σημαίνει ότι πολύ νωρίς ξεκίνησε η πρακτική αυτή. Και κάποιες πρακτικές παρέμεναν ίδιες μέχρι πρόσφατα.

   Παράλληλα βλέπουμε ότι η καλλιέργεια μπορεί να βελτιωθεί μέσω της τεχνολογίας, αξίζει όμως η παράδοση να διασωθεί και να αξιοποιηθεί για λόγους ποΦΩΤΟ2λιτισμού αλλά και τουρισμού. Η ελιά παραμένει η πιο δυναμική καλλιέργεια στην Κρήτη. Το σημαντικότερο όμως είναι οι παραγωγοί να επενδύσουν στην καλλιέργεια, για να έχουν κέρδος. Δεν γίνεται αλλιώς

Αγωνία για τη φετινή παραγωγή

  Οι καιρικές συνθήκες φέτος είναι τέτοιες, ώστε οι ελιές έχουν πρώιμη ανθοφορία και είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να εκτιμηθεί πώς θα πάει η παραγωγή, καθώς θα επηρεαστεί από τυχόν βροχές ή ξηρασία την κρίσιμη αυτή περίοδο. Όμως, ο κ. Μιχελάκης τόνισε ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν και πολιτικές για τη στήριξη του κλάδου, ο οποίος τελευταία, όπως είπε, δεν βρίσκεται ψηλά στις κυβερνητικές προτεραιότητες:

   «Για το άμεσο μέλλον η παραγωγή επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Σήμερα υπάρχει αγωνία για την άνθηση και καρπόδεση της ελιάς, καθώς η ανθοφορία έχει ξεκινήσει κατά έναν μήνα νωρίτερα. Πέρα όμως από τη φετινή χρονιά, η εσοδεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και τις πολιτικές που θα ληφθούν για την ελαιοπαραγωγή στο επίπεδο της ΕΕ και του κάθε κράτους. Και τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας η ελαιοκομία έχει υποβαθμιστεί, μόνο οι ελαιοπαραγωγοί σκέφτονται τι θα κάνουν.»

Έρχονται δράσεις ενημέρωσης από την Περιφέρεια

   «Στηρίζουμε το εγχείρημα και το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε δράσεις ενημέρωσης σε κάθε δήμο ώστε οι παραγωγοί να γνωρίζουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Θέλουμε το ελαιόλαδό μας να είναι ανταγωνιστικό και να μπορεί να λαβει την υπεραξία που πρέπει, και στα ελληνικά ράφια αλλά και στην παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Γιωργος Τσαπάκος, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης.

   «Οι κλιματικές συνθήκες έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της ελαιοκαλλιέργειας. Έτσι, έχουμε την υποχρέωση μέσα από το εξαιρετικό βιβλίο του κ. Μιχελάκη να ενημερώσουμε τους ελαιοκαλλιεργητές τί πρέπει να κάνουν στο εξής, γιατί οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Η ενημέρωση θα βοηθήσει τον παραγωγό να βγάλει καλύτερο λάδι, η Περιφέρεια στέκει πάντα δίπλα και θέλει ενημερωμένους πολίτες, ενημερωμένους αγρότες, γιατί η γνώση είναι δύναμη», δήλωσε η Χρύσα Χαριτάκη, περιφερειακή σύμβουλος και μέλος οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης.

 Στην εσπερίδα παρουσιάστηκαν στοιχεία για την ελιά από παλαιότερες γεωλογικές εποχές μέχρι και σήμερα, συζητήθηκαν προκλήσεις και προτάθηκαν λύσεις για ευρύ φάσμα ζητημάτων της ελαιοκαλλιέργειας.

   Είκοσι αντίτυπα του βιβλίου «Ρίζες της ελιάς» μοιράστηκαν με κλήρωση στους παραβρισκόμενους. Επίσης, δόθηκε θεατρική παράσταση με θέμα « Με το λαδι της ελιάς έχω ασπίδα στην καρδιά» από μαθητές της Δ’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

  Στην οργάνωση της εκδήλωσης εκτός του ΣΕΔΗΚ συμμετείχαν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Χανίων και Πλατανιά, η διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, το ΓΕΩΤΕΕ-Κρήτης, και το Ινστιτούτο Ελιάς Χανίων. Συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κώνστας.

 

deltio logo

Διαγωνισμοί ποιότητας και διάθεσης

dexamenes

Συμμετέχουν
ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ - ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

Πρόσφατες Eκδόσεις

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).