- Πνευματικά Δικαιώματα

Τα πλείστα τηγανητά είναι με σπορέλαια αλλά συνήθως δεν αναφέρονται στους Καταλόγους

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Οπωσδήποτε σημαντικότερο από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης επώνυμων σκευασιών εστίαση, η οποια στην πράξη αφορά μόνο τα νωπά λάδια που προσφέρονται στα τραπέζια, είναι το επίσης θεσμοθετημένο μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής στους Καταλόγους του είδους των λαδιων που χρησιμοποιούνται για κάθε φαγητό.


katalogosΩστόσο το μέτρο αυτό που θεσμοθετήθηκε με την διάταξη αρ. A2-861/22-8-2013, άρθ.91, παρ.4, και επαναφέρεται και ισχύει με το άρθρο 71, παρ.3 και με την πρόσφατη κωδικοποίηση, στην πράξη ουδέποτε έτυχε ουσιαστικής εφαρμογής. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που κάνουν κάποια σχετική αναφορά έστω και με πολύ μικρά γράμματα στους Καταλόγους τους.


Όμως τα λαδια που χρησιμοποιούνται στα ιδιως στα τηγανητά, που αποτελούν το 70% και πλέον των λιπαρών που καταναλώνονται στην εστίαση, είναι συνήθως σπορέλαια, τα οποία μάλιστα ξαναχρησιμοποιούνται για 10/δες η και 100/αδες τηγανίσματα. Καθίστανται ετσι, τελικά, άκρως επικίνδυνα για την υγεία.


Επομένως και το θέμα αυτό θα πρεπει να προσεχθεί ιδιιατερα, από τις αρμόδιες υπηρεσίες υγειονομικών έλεγχων.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).