- Πνευματικά Δικαιώματα

Περιηγητική Ημερίδα στον Βατόλακκο την 12 Απρ. 2018

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 12-4-18, Δ. Μαριδάκης
Το ενδιαφέρον των ξένων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον τοπικό πολιτισμό, την ιστορία και τη γαστρονομία αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο, ενώ όπως καταδεικνύουν τα συμπεράσματα σχετικών ερευνών η Κρήτη θα μπορούσε να επενδύσει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφενός για να επεκτείνει την τουριστική σεζόν και αφετέρου για να προσελκύσει πιο εύρωστους οικονομικά επισκέπτες.


Οι παραπάνω επισηekdilosi vatolakkos1μάνσεις έγιναν, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα τον ελαιοτουρισμό που διοργάνωσαν ο Δήμος Πλατανιά και ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δ. Κρήτης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βατολάκκου, το Τσιράκειο Ίδρυμα, το Βοτανικό Πάρκο και άλλους τοπικούς συλλογικούς και ιδιωτικούς φορείς.


Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε αρχικά επίσκεψη στην Υψωμένη Ελιά Βατολάκκου όπου υποδέχθηκε το κοινό ο δήμαρχος Πλατανιά Γ Μαλανδράκης και μίλησε για το ιστορικού της ελιάς ο Γιάννης Γαλανάκης.


Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες πήγαν στο Μου¬σείο Ελιάς και Ελαιολάδου Δερμιτζάκη στον Βατόλακκο όπου ξεναγήθηκαν από την Ελ. Δερμιτζάκη, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Οινοποιείο Μανουσάκη και τέλος ομιλίες στην αίθουσα «Ιουλιανός Τσιράκης» στον Σκινέ.

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ
Με αφορμή την ανάδειξη και παρουσίαση στο κοινό της Υψωμένης Ελιάς του Βατολάκκου ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης ekdilosi vatolakkos2Μαλανδράκης τόνισε τις προοπτικές που ανοίγονται στην περιοχή από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επισκέψεων που θα περιλαμβάνει το μνημειακό ελαιόδεντρο, το Μουσείο Ελιάς, το μονοπάτι του Βαλσαμιώτη, το Οινοποιείο Μανουσάκη κ.ά.

 

Όπως τόνισε σχετικά οι επιλογές αυτές αποτελούν ένα σύμπλεγμα που προάγει τον τοπικό πολιτισμό και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και το οποίο μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.

ΕΛΑΙΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυναμική που δημιουργείται μέσα από την ανάδειξη των μνημειακών ελαιόδεντρων την οποία προωθεί ο ΣΕΔΗΚ από το 2002. Όπως τόνισε μέσα σ' αυτά τα χρόνια εντοπίστηκαν και προτάθηκαν για αξιολόγηση από μεμονωμένα άτομα και φορείς, προς τη διεπιστημονική επιστημονική που συστάθηκε ειδικά γι' αυτό τον σκοπό, 95 ελαιόδεντρα εκ των οποίων ξεχώρισαν 25. Στη συνέχεια αφού εξετάστηκαν και κάποια άλλα κριτήρια επιλέχθηκαν 14 ελαιόδεντρα τα οποία είναι προσβάσιμα, ενώ πρόσφατα εξασφαλίστηκε ένα ποσό από την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπλαση του περιβάλλοντα χώρου των δέντρων ώστε αυτά να καταστούν επισκέψιμα.
ekdilosi vatolakkos8«Σκεφτείτε μόνο ότι η ελιά των Βουβών τον περασμένο Ιούλιο, μέσα σ' ένα μήνα δηλαδή, δέχθηκε 8.000 επισκέψεις! Αυτό είναι ένα σημαντικό νούμερο που μακάρι να το επιτύχουμε και σε άλλες περιπτώσεις», επεσήμανε ο κ. Μιχελάκης.

ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Μιλώντας για εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην Κρήτη ο ερευνητής στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης στο ΜΑΙΧ Γιώργος Αγγελάκης αναφέρθηκε στα ενθαρρυντικά ευρήματα των ετήσιων ερευνών που διεξάγει το ΜΑΙΧ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων: «Οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός που βρίσκεται στην πρώτη θέση, ο αγροτουρισμός, ο φυσιολατρικός, ο μοναστηριακός, ο αρχαιολογικός, ο θαλάσσιος και ο ορειβατικός τουρισμός.

ekdilosi vatolakkos4

Όλες αυτές οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού υπάρχει δυνατότητα να αναπτυχθούν αλλά απαιτείται η συνεργασία όλων των τοπικών φορέων, όπως Δήμοι, Περιφέρεια, Ινστιτούτα αλλά και ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικά πρακτορεία κ.ά.», σημείωσε ο κ. Αγγελάκης και συμπλήρωσε πως ότι αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητες και οι υποδομές που υπάρχουν και σχετίζονται με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.


Συνεχίζοντας τόνισε ότι σύμφωνα πάντα με τις έρευνες το προφίλ των τουριστών που αναζητούν εναλλακτικές δραστηριότητες χαρακτηρίζεται από υψηλό μορφωτικό και εισοδηματικό επίπεδο κάτι που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία καθώς την ίδια στιγμή παρατηρείται μια κάμψη στους ξένους επισκέπτες που επιθυμούν να έρθουν στην Κρήτη μόνο για τη θάλασσα και τον ήλιο.

 

ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση της αρχαιολόγου - αρχαιοβοτανολόγου Δρ. Ανάγιας Σαρπάκη η οποία μίλησε με θέμα τη διατροφή στην προϊστορική και μινωική Κρήτη.

 

ekdilosi vatolakkos5Όπως τόνισε η κα Σαρπάκη σύμφωνα με τα ευρήματα που υπάρχουν μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που χρησιμοποιούσαν οι Μι- νωίτες, ωστόσο, δεν μπορούμε να μιλάμε για συνταγές. Σε κάθε περίπτωση η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει την κεντρική θέση που είχε στην κουζίνα και την καθημερινότητα των Μινωιτών το ελαιόλαδο: «Η ελιά ήταν βασικό προϊόν και ήταν και το δέντρο της ζωής. Ήταν το συντηρητικό τους και το χρησιμοποιούσαν για τα πάντα: ως τρόφιμο, για την ύφανση, τα αρώματα, κ.ά.».

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).