- Πνευματικά Δικαιώματα

Τάσεις υποκατάστασης η παραποίησης του μέτρου

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Δεν φαίνονται ικανοποιητικά τα πρώτα δείγματα της εφαρμογής της στην πράξη του μέτρου για την υποχρεωτική διάθεση νωπού ελαιολάδου στην εστίαση με επώνυμες μη ξαναγεμιζόμενες φιάλες, Παρά το ότι το μέτρο έχει τεθεί σε ισχύ από 1-1-2018 με την αρ. πρ. 91354/30-8-2017 Υπουργική απόφαση φαίνεται ότι οι επιχειρήσεις εστίασης που εφαρμόζουν σωστά το μέτρο είναι λίγες. Αρκετές από αυτές δείχνουν να μην το γνωρίζουν καθόλου ενώ άλλες να καταφεύγουν σε καταστρατήγηση του με διαφόρους τροπους.


fialidiaΣε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονται μεν επώνυμες συσκευασίες αλλά αποσφραγισμένες και μερικές φορές με «λαδωμένες» ετικέτες, ένδειξη ότι είναι ξαναγεμισμένες. Σε άλλες περιπτώσεις προσφέρονται επώνυμες συσκευασίες αλλά με απλά πώματα «έλεγχου ροής», τα οποία επιτρέπουν πολύ εύκολα την αφαίρεση και το ξαναγέμισμα της φιάλης.


Από την άλλη πλευρά, αρκετές είναι οι επιχειρησεις τυποποίησης σε όλη την χώρα οι οποιες έχουν προχωρήσει στην παραγωγή μη ξαναγεμιζόμενων φιαλών με ελαιόλαδο Στην ιστοσελίδα του ΣΕΒΙΤΕΛ υπάρχει κατάσταση με 29 Επιχειρησεις (χωρίς ίσως να είναι οι μόνες που παράγουν τέτοιες φιάλες μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι επιχειρησεις της Κρητης TERRA CRETA, ΑΒΕΑ, Βασιλάκης ΑΕ, Αλμπαντάκης ΑΕ, Ψαρουδάκης ΑΕ, Olivartia ΕΠΕ (βλέπε: www.sedik.gr/neo/fiales.pdf.)

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).