- Πνευματικά Δικαιώματα

Υψηλότερες μόνο στους διαγωνισμούς

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 18-9-2018, οι τιμές παραγωγού για έξτρα παρθένο (Οξύτητας 0,3%) κυμάνθηκαν στην Κρήτη απο 2,70-3,15 €/κ και στην Πελοπόννησο απο 2,75-2,80 €/κ. Τις μεγαλύτερες τιμές στην Κρήτη προσέφεραν οι Ν. Αεράκης στην Σητεία ( 3,15€/κ) και Α.Σ. Εμπάρου 3,07€/κ).


times18 09 18Αντίθετα στην Ιταλία οι τιμές συνεχώς ανέρχονται και στα μέσα Σεπτεμβρίου, οι μέγιστες έφτασαν στα 4,93€/κ και σε επίπεδο χώρας ο μ.ο. έφτασε στα 4,79€/κ Επομένως οι μέγιστες τιμές στην Ιταλία ήταν υψηλότερες απο εκείνες στην Κρήτη κατά +1,80€/κ, αυξημένες δηλαδή κατά 56% περίπου!


Παράλληλα και στην Ισπανία, οι μέγιστες τιμές στα μέσα Σεπτεμβρίου έφτασαν στα 3,49€/κ σημειώνοντας διάφορα 0,35€/κ σε σχέση με την Κρήτη.


Μόνη απάντηση σε αυτά, είναι η διάθεση με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς των παραγωγών, που ήδη κάνουν λίγοι Συν/σμοί (Ζάκρος, Κριτσά, Έμπαρος κ.α.) ανεβάζοντας τις τιμές κατά 40-50 λεπτά πάνω, όχι μόνο για τους Συν/σμους τους, αλλά και για την γύρω περιοχή.


Οι πολυάριθμοι μεσάζοντες του χύμα, τελικά, χωρίς ίσως να το αντιλαμβάνονται εξυπηρετούν τα σχέδια των μεγάλων αγοραστών του εξωτερικού.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).