- Πνευματικά Δικαιώματα

Να περιοριστεί η οξύτητα από 0,8 στο 0,5 για το εξτρα παρθένο

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Η άσχημη πορεία του κλάδου της ελαιοκαλλιέργειας στην Ιταλία, αποτέλεσε αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Ρώμη με συμμετοχή όλων των μεγάλων οργανώσεων της χώρας.


italia sinantisi organoseonΓενικό συμπέρασμα της σύσκεψης ταν ότι κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για αντιμετώπισή της.


O David Granieri, Πρόεδρος της Unaprol υπογράμμισε ότι το Ιταλικό ελαιόλαδο δέχεται πολλές επιθέσεις απο άπατες, νοθείες και κερδοσκοπικές ενέργειες και απαιτείται να προστατευτεί με νομοθετικά μέτρα που θα προστατεύουν τους παραγωγούς ενώ θα παρέχουν εγγυήσεις και στους καταναλωτές.


Παράλληλα, όπως είπε, η προστασία της ποιότητας απαιτεί αλλαγή της ποιοτικής ταξινόμησης (της ΕΕ). Το επίπεδο οξύτητας του έξτρα παρθένου, απαιτείται να μειωθεί απο 0,8 που είναι τώρα σε 0,5 βαθμούς. Μονό έτσι, θα βελτιωθεί η ποιότητα και θα αντιμετωπιστούν οι άπατες και οι παράνομες αναμείξεις και συνοριακές ανταλλαγές.


Ο Εκτελεστικός Δ/ντης του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (ΔΣΕ) κ. Guedira που συμμετείχε στην συνάντηση, ανάφερε ότι μια νέα ταξινόμηση της ποιότητας θα πρέπει να γίνει μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από την διεθνή συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).