- Πνευματικά Δικαιώματα

Προτείνεται η ονομασία “Premium extra virgin olive oil”

 

Γράφει ο Ν.Μιχελάκης*
Μετά τις διαμαρτυρίες Ιταλικών Αγροτικών Οργανώσεων και τις προτάσεις τους για καθιέρωση νέας ποιοτικής κατηγορίας, υψηλότερης του έξτρα παρθένου ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα αθέμιτων αναμείξεων, φαίνεται ότι στην ΕΕ προχωρούν κάποιες διαδικασίες για την καθιέρωση της κατηγορίας αυτής.


mpoukaliaΌπως πληροφορουμαστε στις 16 Απρίλιου το Ευρωκοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του στο Στρασβούργο, ψήφισε απόφαση σχετικά με την «Διεθνή συμφωνία για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές» (πρόκειται για το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου) με την οποία προτείνεται όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγηθεί στο Συμβούλιο των Μελών την τροποποίηση της συμφωνίας και την θέσπιση ενός νέου ποιοτικού τύπου για τα ελαιόλαδα με την ονομασία «Premium εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» .


Οπωσδήποτε, η καθιέρωση μιας υψηλότερης ποιοτικής κατηγορίας στα ελαιόλαδα, ευνοεί τις χώρες που παράγουν μεγάλες ποσότητες ελαιόλαδου αυτής της κατηγορίας μεταξύ των όποιων πρώτη είναι η Ελλάδα, η οποία υπο ομαλές συνθήκες δακοκτονίας, παράγει Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο σε ποσοστό 90% και άνω. Η Ιταλία παράγει επίσης μεγάλο ποσοστό , ίσως 60% και άνω της ίδιας κατηγορίας, αλλά η Ισπανία παράγει χαμηλότερο ποσοστό ίσως 30%. Επομένως η Ισπανία πιθανόν να αντιδράσει.

 

*Ο  Νίκος Μιχελάκης ειναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντης του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα κείμενα των άρθρων του εκφράζουν προσωπικές του απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μονό μετά απο άδεια του ίδιου. (Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).