- Πνευματικά Δικαιώματα

Δηλωσεις για τους στοχους και το πορογραμμα της  εκδήλωσης 

 ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 3-12-2019

Η προώθηση του ελαιοτουρισμού ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και η ευαισθητοποιηση της νεολαιας για την ελιά και το λάδι, θα είναι οι στόχοι των φετινών εκδηλώσεων που θα πραγνματοποιηθουν στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας της ελιάς στα Χανιά. Αυτά τονίσθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση «Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη» που οργανμωνεται  αύριο 4 Δεκεμβριου στο ΜΑΙΧ, από τον  ΣΕΔΗΚ, το ΜΑΙΧ, την Π.Ε. Χανίων και εκπαιδευτήρια των Χανίων.

 

sinentefksi typou2019«Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε τη σημασία της ελιάς και του ελαιολάδου στην προώθηση του ελαιοτουρισμού, μιας εναλλακτικής μορφής τουρισμού που μπορεί να αναπτυχθεί και στην ενδοχώρα και στις παραλιακές ζώνες» υπογράμμισε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΣΕΔΗΚ κ. Νίκος Μιχελάκης. Για τη προώθηση του ελαιοτουρισμού έχουν αναδειχθεί μνημειακά ελαιόδεντρα όπως αυτή των Βουβών που δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και έχουν σημανθεί και συντηρηθεί και άλλα μνημεία που έχουν να κάνουν με την ελιά στην ενδοχώρα. «Πρέπει ο ελαιοτουρισμός να αναπτυχθεί και στις παραλίες. Δεν μπορεί να υπάρξει γαστρονομικός τουρισμός στην Κρήτη χωρίς την αποκλειστική χρήση του ελαιολάδου. Γαστρονομικός πολιτισμός με σπορέλαια δεν μπορεί να είναι αποδεκτός και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούν οι τουριστικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μιχελάκης.


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

– Θεατρικές παραστάσεις σχετικές με την ελιά και το λάδι από μαθητές των εκπαιδευτήριων Μαυροματάκη και 36ου Νηπιαγωγείου Χανίων

-Απαγγελία αποσπασμάτων από το λυρικό πεζογράφημα « Αρρήτων Τρόποι. Στην τροπή του ήλιου με τα φύλλα της Ελιας» του Νίκου Ζερβονικολάκη απο την Καίτη Αλέξη, πρ. εκφωνήτρια του Ρ/Σ Κρήτης.

– Εισήγηση με θέμα «Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωϊτες» από την Ανώγια Σαρπακη, Δρ. Αρχαιολόγο-Αρχαιοβοτανολογο.

-Εισήγηση με θέμα: Ο πολιτισμός της ελιάς μοχλός ανάπτυξης ελαιοτουρισμού στην Κρήτη από τον Νίκο Μιχελάκη, Δρ. Γεωπόνο Επιστ. Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ

– Βραβεύσεις Μαθητών και Εκπαιδευτικών για την συμβολή τους στην ανάδειξη του πολιτισμού της ελιάς

– Βραβεύσεις Επιχειρήσεων για την συμβολή τους στην προώθηση του ελαιοτουρισμού και την διάθεση του ελαιολάδου. Κατά την απονομή, οι βραβευμένοι θα παρουσιάσουν τις βασικές ελαιοτουριστικές δράσεις για τις οποίες βραβεύονται με προβολή εικόνων Θα ακολουθησει συζήτηση για όλα τα θέματα του προγράμματος.

 

Στις εκδηλώσεις δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή παιδιών και νέων καθώς διαπιστώνεται πως «όσο περνάνε τα χρόνια “χαλαρώνουν” οι δεσμοί μεταξύ των νέων ανθρώπων και της ελιάς» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης. «Στόχος μας είναι η ανάδειξη της ελιάς και του πολιτισμού της.

 

Θέλουμε να γνωρίσουν οι νεότεροι την αξία της ελιάς και του ελαιόλαδου για αυτό και τους καλούμε στις εκδηλώσεις» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Αγροτ. Οικονομίας του Δήμου Χανίων κ. Γ. Νικηφοράκης, ενώ ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας περιφερειακός σύμβουλος Κ. Γύπαρης δήλωσε την στήριξη «στην σπουδαία προσπάθεια του ΣΕΔΗΚ για το ελαιόλαδο και την ελιά που είναι συνδεδεμένα με μύθους και παραδόσεις, η ελιά καλύπτει το ¼ της Κρήτης και αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού μας». «Η Κρήτη παράγει το 4-5% της παγκόσμιας παραγωγής και το 70-80% είναι έξτρα παρθένο παρά την φετινή αστοχία της παραγωγής που θα έχει αποτύπωμα στο περιφερειακό ΑΕΠ»δήλωσε ο διευθυντής του ΜΑΙΧ Γιώργος Μπαουράκης που στάθηκε στις μελέτες και δράσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου πάνω στην προώθηση του ελαιολάδου.

 

Για το Δήμο Αποκορώνου ο κ. Σταύρος Σταυρουλάκης, υπευθ. Πρωτογενή τομέα υπογράμμισε πως «ο ΣΕΔΗΚ είναι το μόνο όργανο που δίνει αξιόπιστες τιμές και με τις εκδηλώσεις του βοηθάει πάρα πολύ στην προώθηση του ελαιολάδου».

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).