- Πνευματικά Δικαιώματα

Ο ρόλος  των προσφορών  των αγοραστών και των διαγωνισμών  διάθεσης .  

  

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης*

 

   Οι πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές αποκάλυψαν αρκετά τον ρόλο και την σημασία του τρόπου διάθεσης στις τιμές.

   Το σύστημα, των προσφορών των  αγοραστών, με το οποίο καλούνται, μέσω των ελαιοτριβείων, οι παραγωγοί που έχουνΔΕΞΑΜΕΝΕΣ αποθηκευμένο λάδι σε αυτά, να πουλήσουν ποσότητες στις τιμές που αυτοί προσφέρουν, τελικά διαμορφώνει  χαμηλές τιμές για τους παραγωγούς. Κι αυτό γιατί, λειτουργεί στην πράξη  ως μειοδοτικός διαγωνισμός,  επιλέγοντας τους παραγωγούς που αναγκάζονται να αποδεχτούν τις συνήθως χαμηλές τιμές που προφέρουν οι αγοραστές.

     Αντίθετα το σύστημα των δημοπρασιών, η διαγωνισμών διάθεσης, με το οποίο Συν/κα κυρίως ελαιοτριβεία πουλούν ποσότητες της τάξεως των 25-100 τόνων στους αγοραστές που προσφέρουν τις καλύτερες τιμές, διαμορφώνει οπωσδήποτε καλύτερες τιμές για τους παραγώγους, αφού λειτούργει ως πλειοδοτικός διαγωνισμός μεταξύ των αγοραστών.

   Τέτοιοι διαγωνισμοί γίνονται στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη από ορισμένους Συν/σμούς όπως της Ζάκρου, Κριτσάς, Εμπάρου, Θραψανού κ.α. οι οποίοι δημοσιεύονται δωρεάν στην ιστοσελίδα του ΣΕΔΗΚ

{module Newsletter Banner} Και μην ξεχνάμε ότι το πρώτο βήμα για τις πρόσφατες αυξήσεις έγινε με τον διαγωνισμό του Α.Σ. Ζάκρου για λάδι οξυτ. 0,38ο , που έγινε στις 13 Απρίλιου 21 και πέρασε το φράγμα των 3 €/κ !

 

 

 

 

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

 

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).