- Πνευματικά Δικαιώματα

Επισημάνσεις Υπουργού ΥπΑΑΤ και Βουλευτών στα Χανιά

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ  14-04-2022, Γ. Κώνστας

 

  Με πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει “γονατίσει” τον πρωτογενή τομέα, επισήμανε χθες από τα Χανιά ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους αγροτικών φορέων διεφάνει πως τα 210 εκ. ευρώ από εθνικούςΕΙΚΟΝΑ1 πόρους που έχουν ανακοινωθεί δεν αρκούν για να καλύψουν το μέγεθος των αυξήσεων σε λιπάσματα, ζωοτροφές και άλλα αγροεφόδια.
«Δικαιούμαστε 26 εκ. ευρώ από το “Αποθεματικό κρίσης” της Ε.Ε. και προσπαθούμε να αυξήσουμε αυτό το ποσό έχοντας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις » τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής που έχει φέρει στα όρια της καταστροφής κτηνοτρόφους και αγρότες τέθηκε στη χθεσινή σύσκεψη με τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, τον γ.γ. του Υπουργείου και τους βουλευτές Ντ. Μπακογιάννη και Μ. Βολουδάκη.


Στη σύσκεψη ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν:

• ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ: «Θα δοθούν 50 εκ. για τους κτηνοτρόφους με βάση το τζίρο τους το 2021 . Την Μ. Τετάρτη θα γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης γάλακτος για τα αιγοπρόβατα που δίνονταν συνήθως τον Μάιο και θα γίνει η ενεργοποίηση για το μεταφορικό ισοδύναμο. Για τις τιμές των ζωοτροφών δεν δικαιολογούνται οι αυξήσεις. Έχει ανακοινωθεί από τον Α. Γεωργιάδη ότι σύντομα τα ονόματα εκείνων που αισχροκερδούν θα δημοσιοποιούνται» τόνισε ο υπουργός. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων κ. Γ. Βερυκάκης τόνισε πως «ο Υπουργός προσπαθεί, το παλεύει για να το σώσουμε και περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να κάνει νέες ανακοινώσεις. Η κτηνοτροφία αυτή τη στιγμή καταρρέει».
• ΚΥΑ: Για την κοινή υπουργική απόφαση του περασμένου Οκτωβρίου που έκοψε οριζοντια ένα τεράστιο αριθμό επιδοτήσεων από τους κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως «υπάρχουν τεχνικές λύσεις ώστε το μεγαλύτερο μέρος των κτηνοτρόφων να μπορέσει να ανακτήσει αυτό που δικαιούνται. Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των περιπτώσεων θα δικαιωθεί. » Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής κ. Μ. Βολουδάκης ζήτησε την αναστολή της ΚΥΑ για ένα τουλάχιστον χρόνο.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ: Αναφορικά με το ότι οι παραγωγοί της Κρήτης μένουν εκτός των προγραμμάτων βιολογικής κτηνοτροφίας ο Υπουργός σχολίασε πως όντως «η Κρήτη αδικείται και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μένουν εκτός των προγραμμάτων που θα έπρεπε να δίνονται ανά Περιφέρεια. Επειδή αφορούν όλη τη χώρα υπάρχουν χαρακτηριστικά και μοριοδοτήσεις που δεν μπορούν να έχουν οι αιτούντες από την Κρήτη και αυτό συμβαίνει και σε όλα τα νησιά.» Συμπλήρωσε πως αν παραμείνει στη θέση του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξη τα επόμενα προγράμματα θα γίνουν ανά Περιφέρεια.
• ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ: «Οι δηλώσεις ΟΣΔΕ θα γίνονται μέσω των ΚΥΔ και θα καταλήγουν στο gov.gr ώστε να απλουστευτεί η διαδικασία και να αποφευχθούν οι ενδιάμεσοι φορείς»
• ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ: Από τον αντιδήμαρχο αγροτικών του Δ. Χανίων κ. Γ. Νικηφοράκη τέθηκε το θέμα της έλλειψης εργατών γης. Όπως είπε η κ. Ντ. Μπακογιάννη στη σύσκεψη θα γίνουν συμφωνίες με τρίτες χώρες ώστε να έλθουν εργάτες για διάστημα 5ετίας.
• ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΛΑΔΙΟΥ: Την πρωτοβουλία Συνεταιρισμών για την τυποποίηση όλου του ελαιολάδου του νησιού παρουσίασε ο πρόεδρος του Α.Σ. Γραμβούσας κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης. Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως το Υπουργείο έχει χρηματοδοτικά προγράμματα ενίσχυσης της τυποποίησης.
• ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ: « Από το 2009 έχει πέσει πάρα πολύ η χρηματοδότηση για τη δακοκτονία με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα και η ποιότητα του παραγώμενου ελαιολάδου» σημείωσε ο Μ. Σταυριανουδάκης. Συνεργάτες του Υπουργού ενημέρωσαν πως θα υπάρξει αύξηση κατά 2,7 εκ. ευρώ στη χρηματοδότηση φέτος της δακοκτονίας.
• ΝΕΑ ΚΑΠ: Η
νέα ΚΑΠ και οι μεγάλες μειώσεις κατά 20% στις επιδοτήσεις καθώς και ο κίνδυνος να εξαιρεθούν από επιδοτήσεις οι παραγωγοί με κάτω από 250 ευρώ, ήταν ανάμεσα στα θέματα που έβαλε ο κ. Μανούσος Βουλγαράκης από τον Α.Σ. Μεσκλών. Για αυτά τα θέματα ο Υπουργός είπε ότι είναι περίπλοκο και θα απαντήσει αργότερα.                                                   • ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ: Στο διπλασιασμό της τιμής της ζάχαρης, στο μελισσοκομικό μητρώο «που θέλει βελτίωση γιατί είναι τιμωρητικό για τους μελισσοκόμους» στον κανονισμό του ΕΛΓΑ που «πρέπει να αλλάξει» στάθηκε ο κ. Μ. Μπεμπλιδάκης από το σύλλογο Μελισσοκόμων. Για τα θέματα αυτά ο υπουργός κάλεσε τους μελισσοκόμους να συναντηθούν μαζί του στην Αθήνα.
• ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ: Στο κόστος για τα θερμοκήπια (έχει φτάσει τα 3000 το στρέμμα) και στον ανύπαρκτο έλεγχο στους εισαγόμενους σπόρους με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρρώστιες που πλήττουν τις καλλιέργειες αναφέρθηκε ο κ. Θοδωρής Ραϊσάκης από το συνεταιρισμό Λαφονησιού. Ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως υπάρχει θέμα με το φυτουγειονομικό σταθμό στους “Κήπους” Έβρου και γίνεται προσπάθεια να λυθεί.
• ΕΛΓΑ: Την ανάγκη να αλλάξει ο οργανισμός του ΕΛΓΑ ώστε να καλύπτονται και οι αγρότες της Κρήτης πρόταξε ο κ. Γ. Γλεντζάκης από την Ασί Γωνιά.

     ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΤΗΣΕΙΣ                                                                                                                            Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Γεωργαντάς παρουσίασε τις κινήσεις που γίνονται για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Συγκεκριμένα: Έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και έχει διαθέσει από εθνικούς πόρους ένα ποσό 210 εκατ. ευρώ συνολικά στον πρωτογενή τομέα, είναι η μόνη επαγγελματική ομάδα στην οποία υπάρχει μια διακριτή ενίσχυση και αυτό γιατί πρέπει να στηριχθούν και να παράγουν οι Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι.Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν τα 50 εκατ. περίπου, για την αγορά ζωοτροφών και ταυτόχρονα κάποιες από τις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι θα δοθούν νωρίτερα.Μπαίνει σε εφαρμογή το μεταφορικό ισοδύναμο που ειδικά για την Κρήτη αφορά 8 εκατ. ευρώ, που θα δοθεί στους παραγωγούς ώστε να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος της μεταφοράς προς το νησί.Γίνεται προσπάθεια στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των συνεδριάσεων του συμβουλίου υπουργών να διεκδικήσει η χώρα μας ενισχύσεις μέσα από τα Ευρωπαϊκά μέσα και εργαλεία. Από τα “αποθεματικό κρίσης” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν εγκριθεί 26 εκατ. ευρώ για τη χώρα μας, είναι ένα ποσό το οποίο βεβαίως δεν επαρκεί, έχουμε ζητήσει αυτό το ποσό να αυξηθεί με διαφόρους τρόπους.Για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας πέρα από τη δήλωση των αποθεμάτων ζωοτροφών που θα επικαιροποιείται κάθε πέντε εργάσιμες ημέρες, θα έρθει στη Βουλή ρύθμιση, η οποία θα επιτρέπει τη δημοσιοποίηση των ονομάτων των επιχειρήσεων που θα επιχειρήσουν να αισχροκερδίσουν.

     Η ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

   «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παλεύουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το κόστος των ζωοτροφών, των λιπασμάτων των φαρμάκων έχει αυξηθεί, οι παραγωγοί βρίσκονται σε δύσκολη θέση και έχουν ανάγκη στήριξης με όσα μέσα έχει η κυβέρνηση» δήλωσε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας πως μέσα στον Μάιο θα παρθουν οι σχετικές αποφάσεις στην Ε.Ε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιληφθεί ότι τα πράγματα έχουν δραματικά αλλάξει και ότι αυτή τη στιγμή τα θέματα των παραγωγών πρέπει να αντιμετωπισθούν με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το παρελθόν. Αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα και πιστεύω πώς θα την δώσουμε αποτελεσματικά είναι πολύ σημαντικές οι εξαγγελίες του Υπουργού» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως υπάρχουν χρήαμτα που “κάθονται” στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή από το “Ταμείο Ανάπτυξης” .
   Ξεχωριστή τοποθέτηση έκανε στη σύσκεψη η κ. Μπακογιάννη για την κερδοσκοπία λέγοντας πως «η πάταξη της κερδοσκοπίας θα πρέπει να είναι αμείλικτη γιατί οι πληροφορίες που έρχονται είναι πως τα μεγάλα πακέτα ζωοτροφών έχουν εισαχθεί στη χώρα πολύ νωρίτερα από την έναρξη της κρίσης. Φέτος οι εισαγωγές που έγιναν έγιναν νωρίτερα και δεν δικαιολογούν αυτές τις αυξήσεις».

   Ο Μ. ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

  «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει κατανοήσει πλήρως που είναι τα πραγματικά προβλήματα» είπε ο Μ. Βολουδάκης που στη συνέχεια υπογράμμισε πως η αύξηση των τιμών «έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες στον πρωτογενή τομέα γιατί η Κρήτη επιβαρύνεται από το κόστος μεταφοράς αλλά και επειδή έχει μια μικρή αγορά που μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις. Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ακούει τον πρωτογενή τομέα και θα κάνει αυτό που πρέπει για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και την ανάπτυξη του». Ο ίδιος ζήτησε τη διόρθωση της «ατυχούς ΚΥΑ της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγρ. Ανάπτυξης που δημιούργησε προβλήματα στην κτηνοτροφία».
    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες βράδυ ο Χανιώτης βουλευτής, τονίζει – μεταξύ άλλων – πως «οι εξαγγελίες που έκανε ο Υπουργός (θα διαβάσετε το σχετικό ρεπορτάζ στα ΜΜΕ) είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνουν μια πρώτη ανάσα. Στις λίγες εβδομάδες που βρίσκεται στη θέση του, ο Γιώργος Γεωργαντάς έχει ήδη δείξει ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα, και ειδικότερα ότι προσεγγίζει θετικά τα προβλήματα της Κρήτης. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική πρόοδος σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν».
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Β. Διγαλάκη.

     Ξενάγηση στα εργαστήρια του ΜΑΙΧ                                                                                       Με ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ ξεκίνησε η επίσκεψη του Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης στα Χανιά. Ο κ. Γεωργαντάς ξεναγήθηκε στα εργαστήρια του ΜΑΙΧ και είχε συνάντηση με το διευθυντή τουΕΙΚΟΝΑ3 ιδρύματος και ερευνητές. «Πιστεύω ότι ο Υπουργός έμεινε απόλυτα ευχαριστημένος από την επίσκεψη του για την προσφορά του ΜΑΙΧ εθνικά και διεθνώς και ευελπιστούμε ότι θα συνδράμει και αυτός στην ανάπτυξη του» τόνισε ο κ. Γιώργος Μπαουράκης διευθυντής του ΜΑΙΧ. Αναφορικά με την κατακόρυφη μείωση του προϋπολογισμού του ΜΑΙΧ τα χρόνια της κρίσης που έχει φτάσει σε ποσοστό 6 % ο κ. Μπαουράκης τόνισε πως «παρά ταύτα έχουμε “ανοίξει τις μηχανές” μέσω ερευνητικών προγραμμάτων, συνεδριακών δραστηριοτήτων και άλλων υπηρεσιών να επανακάμψουμε και να δραστηριοποιηθούμε περαιτέρω. Ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο θα το δει το θέμα».

     Συζήτηση αλλά και διαφωνίες με τους αγρότες                                                                      τον αύλειο χώρο του ΜΑΙΧ συγκεντρώθηκαν αγρότες μέλη της “Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων” που φώναζαν συνθήματα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. Ο κ. Γεωργαντάς πήγε προς το μέρος του και άνοιξε συζήτηση μαζί τους, αναφέροντας αρχικά τα μέτρα στήριξης που έχει πάρει η κυβέρνηση. «Αν με ρωτήσετε αν φτάνουν τα μέτρα αυτά, δεν φτάνουν και το λέω μετά λόγο γνώσεως, ειδικά για τους κτηνοτρόφους» είπε ο Υπουργός συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση δεν είπε ότι σταματάει εδώ. Είναι δίπλα για να δει τι μπορεί να κάνει περαιτέρω. Το πάει βήμα- βήμα, ακριβώς γιατί δεν ξέρουμε το μέγεθος και την ένταση αυτής της κρίσης…Οι παρεμβάσεις μας μέχρι τώρα με 210 εκ. ευρώ ήταν από εθνικά χρήματα. Η Ε.Ε. μας έχει εγκρίνει 26 εκ. ευρώ και περιμένουμε να δούμε αν μας τα αυξήσει για να δούμε τι χρήματα θα μπορούν να δοθούν και από την Ε.Ε. «Αυτό με τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι ακατανόητο για μας. Βάλατε το ρεύμα στο χρηματιστήριο, και παίζουν στις πλάτες μας οι κερδοσκόποι. Βγείτε από το χρηματιστήριο ενέργειας» σημείωσε ο κ. Σ. Τσουρουνάκης, με τον υπουργό να απαντάει πως έχουν παρθεί μέτρα για το ρεύμα και όποιος έχει κέρδος θα φορολογηθεί. 

«Θέλουμε 20 ευρώ ενίσχυση ανά ζώο για να βγάλουμε τη χρονιά. Μας λέτε για μέτρα τον Οκτώβρη, μα μέχρι τότε δεν θα υπάρχει κτηνοτροφία όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη τη χώρα. Λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο έχουν πάει στα ύψη, το τριφύλλι από 11 -12 λεπτά έφτασε στα 40!» είπε ο κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης τονίζοντας πως αν αυξήσουμε την τιμή των προϊόντων μας δεν θα μπορεί να τα αγοράζει κανείς.Ο υπουργός συμφώνησε ότι η κτηνοτροφία σε δυσχερέστερη θέση και ότι η κυβέρνηση θα δει το επόμενο διάστημα, σε ένα μήνα, τι μπορεί να κάνει για την περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων.Για την μη ενεργοποίηση του προγράμματος εκτάκτων αναγκών de minimis για τις καταστροφές ρώτησε ο κ. Γιώργος Βενετάκης, με τον υπουργό να απαντάει πως έχει συγκεκριμένο τομέα ενεργοποίησης και όχι για την μείωση του κόστους παραγωγής. «Η αύξηση στις ζωοτροφές σε σύγκριση με πέρυσι είναι 80% με στοιχειά, η ενίσχυση που λέτε ότι θα μας δώσετε είναι 2% επί του τζίρου και αυτό θέλουμε να το δείτε πιο σοβαρά» είπε ο κ. Βενετάκης με τον κ. Γεωργαντά να τονίζει πως «αυτά είναι σε πρώτη φάση, προσπαθώ να αυξήσω αυτά τα χρήματα».

   Σε ανακοίνωση της η “Ενωτική Ομοσπονδία” μετά το τέλος της συνάντησης έκανε λόγο για μια επίσκεψη που ο υπουργός «δεν είπε κάτι διαφορετικό πέρα από τα συνηθισμένα ευχολόγια τα οποία ακούμε σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια.»

 

 

 

 

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).