- Πνευματικά Δικαιώματα

Εκδήλωση στα Χανιά για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

 

«ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» 27-10-22, Γράφει ο Γ. Κώνστας

 Η γνώση για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για ελαιουργούς, παραγωγούς, τυποποιητές όλους τους εμπλεκόμενους με το προϊόν.ekdilosi organopliptikon

 Στη χθεσινή εκδήλωση – σεμινάριο που διοργάνωσε το “Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής” σε συνεργασία με το ΕΒΕ Χανίων στους μετέχοντες μέσα από τη δοκιμή διαφορετικών ελαιόλαδων μεταφέρθηκαν γνώσεις για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος και τα στοιχεία που καθορίζουν την ποιότητα του με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του προϊόντος.

 Για την οργανοληπτική αξιολόγηση των μετεχόντων με 6 ελαιόλαδα που είχαν συγκεκριμένα “ελαττώματα” μίλησε στα “Χ.ν.” η κα Ελευθερία Γερμανάκη υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Αξιολόγησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου. «Τα “ελαττώματα” αυτά είχαν να κάνουν με κακές πρακτικές είτε στο χωράφι, είτε στο ελαιοτριβείο, είτε στην αποθήκευση. Όλα αυτά προκύπτουν από λάθος χειρισμούς και η οργανοληπτική αξιολόγηση τα αποκαλύπτει. Για αυτό και είναι σημαντικό να το γνωρίζει όλος ο κύκλος της αλυσίδας από τον παραγωγό, τον ελαιουργό, τον τυποποιητή , τους ανθρώπους της εστίασης ώστε να προλάβουν τα “ελαττώματα” αυτά» τόνισε χαρακτηριστικά. Η γεωπόνος επεσήμανε πως τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά για τα ελαιόλαδα ορίζονται από τη νομοθεσία. «Δεν είναι όπως πχ. Το κρασί που είναι αίσθηση και είναι υποκειμενική η αντίληψη για τη γεύση . Εδώ έχουμε να κάνουμε με την νομοθεσία και την αξία του στην αγορά. Οφείλει ο καθένας να γνωρίζει ότι το ελαιόλαδο είναι το μοναδικό τρόφιμο που έχει κανονισμό γεύσης! Και ότι ναι μεν όταν έχει θέματα δεν μπορούμε να επέμβουμε σε αυτό γιατί είναι ένα φυσικό προϊόν μπορούμε όμως να μην επαναλάβουμε την επόμενη χρονιά τα λάθη που κάνουμε» είπε.

 Από τη μεριά του ο κ. Νεκτάριος Φακιδάρης υπεύθυνος ανάπτυξης στο “Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής” εξήγησε πως «η γνώση είναι δύναμη επομένως δίνοντας εφόδια στους ανθρώπους που εμπλέκονται σε όλη την παραγωγική διαδικασία του ελαιολάδου ενισχύουμε το “χρυσό” προϊόν της Κρήτης». Σεμινάριο όπως χθες στα Χανιά θα συνεχιστούν στο Ρέθυμνο αύριο και στην υπόλοιπη Κρήτη και στόχος είναι να συνεχιστούν. Στη σημασία της “θωράκισης” της ποιότητας τους προϊόντος στάθηκε ο κ. Μανώλης Καρμπαδάκης δοκιμαστής αντιπρόεδρος του “Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης”. «Ενώ έχουμε ένα πολύ καλό καρπό η ποιότητα υποβαθμίζεται μετά τη συλλογή του και ιδιαίτερα στο ελαιουργείο. Το ελαιόλαδο είναι ζωντανό προϊόν και επηρεάζεται από παράγοντες που υποβαθμίζουν την ποιότητα του όπως ο χρόνος, το φως, η θερμοκρασία. Μπορούμε να το θωρακίσουμε ώστε να μένει σε ένα καλό επίπεδο με το να μην βάζουμε τον καρπό σε πλαστικά σακιά και να μην μείνει για πολύ μεγάλο χρόνο στο χωράφι αλλά να πάει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στο ελαιουργείο. Επίσης χρειάζεται καλή συνεργασία παραγωγού -ελαιουργού ώστε να γίνει η έκθλιψη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιοτικό προϊόν όταν τα σακιά μένουν στο χωράφι για 2-3 ημέρες !

 Επίσης κρίσιμοι παράγοντες είναι η θερμοκρασία μέσα στο ελαιουργείο, οι χρόνοι έκθλιψης και μάλαξης, η καθαριότητα του χώρου (μαλακτήρες, νερά, δεξαμενές αποθήκευσης)». Ο κ. Καρμπαδάκης επεσήμανε επίσης ότι δυστυχώς το ισοζύγιο των εξαγωγών παραμένει υπέρ του χύμα (οι μεγαλύτερες ποσότητες τους εξάγονται χύμα σε χαμηλές τιμές και όχι τυποποιημένο) αλλά όπως είπε το ποσοστό της τυποποίησης χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται.

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).