- Πνευματικά Δικαιώματα

Συγκρατημένες οι πωλήσεις, σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

 Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

 Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεσαν σε σχεδόν σε όλη την ύπαιθρο της Ανδαλουσίας την περασμένη εβδομάδα, παρά τις ζημιές που προκάλεσαν στην καρποφορία της ελιάς, μετέβαλαν κάπως το κλίμα της αγοράς ελαιολάδου με αποτέλεσμα να καμφθεί ελαφρά η συνεχιζόμενη κατακόρυφη άνοδος των τιμών αλλά και να διατηρηθεί το γενικά υψηλό επίπεδο των τιμών για τα πολύ καλά λάδια σε πάνω από 5€/κ .

3

Στην εξέλιξη αυτή φαίνεται ότι συνέβαλε ο συνεχιζόμενος προβληματισμός των παραγωγών για το αν θα πρέπει να πουλήσουν άμεσα σε τρέχουσες τιμές ή να περιμένουν την Άνοιξη, για υψηλότερες.

Από την άλλη πλευρά, οι βροχές, παρόλο ότι γενικά εκτιμώνται ως  καλές, σε αρκετές περιοχές που είχαν την ένταση καταιγίδας, φαίνεται ότι ήταν ζημιογόνες αφού προκάλεσαν σημαντική πτώση καρπών στο έδαφος.

Παράλληλα φαίνεται ότι η ποιότητα των λαδιών που αποκτώνται   τον μήνα Δεκέμβριο είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη, όπως φαίνεται από τα επίπεδα των αιθυλεστέρων που είναι πολύ υψηλά και που άλλα χρόνια τα ιδια παράγονταν μόνο κατά Ιανουάριο.

Πάντως κατά τους δύο πρώτους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου (Οκτώβριο και Νοέμβριο) έχουν εξαχθεί από την Ισπανία μόνο   60.000 τόνοι ελαιολάδου, ποσότητα που δεν θεωρείται αρκετή για κάλυψη των αναγκών   των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Γιαυτό και μεσάζοντες αναζητούν προϊόν και σε άλλες χώρες όπως και στην Ελλάδα.

============================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).