- Πνευματικά Δικαιώματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ε.Ε.

 

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Μειωμένη κατά 100.000 τόνους περίπου, συνολικά, φαίνεται να είναι η πραγματική φετινή παραγωγή στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, paragogiσύμφωνα με τα στοιχεία των ελαιοτριβείων που παρουσιάζονται σε πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πιν.1).

Τα στοιχεία αυτά, βέβαια, που παρουσιάζονται κατά χώρα, ανά μήνα συγκομιδής, φτάνουν μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2023. Ωστόσο, δεν απέχουν πολύ από τα τελικά, δεδομένου ότι κατά τον Φεβρουάριο η παραγωγή που είχε μείνει ασυγκόμιστη πρέπει να ήταν από πολύ μικρή στην Ισπανία, έως και μηδενική στην Ιταλία και άλλα κράτη.

dimoskopisi221Έτσι, η παραγωγή της Ισπανίας μέχρι τον Ιανουάριο ήταν κατά την έκθεση της Ε.Ε. 612.000 τόνοι, ενώ μέχρι και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την AICA, πρέπει να αυξήθηκε κατά 35.000 τόνους ακόμα. Επομένως συνολικά εκτιμάται σε περίπου 650.000 τόνους, δηλαδή κατά 100.000 χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση που ήταν 750.000 τόνοι.

Μειωμένη, επίσης, φαίνεται να είναι και η παραγωγή της Ελλάδας αφού μέχρι τέλη Ιανουαρίου σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ ήταν 282.000 τόνους ενώ μέχρι και τέλη Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα αυξήθηκε λιγότερο από 20.000 τόνους. Επομένως τελικά θα φτάσει τους 300.000 τόνους αντί για 350.000 όπως αρχικά εκτιμήθηκε (Πιν.1).

 =====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του(Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.)

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).