- Πνευματικά Δικαιώματα

Υψηλές οι τιμές αλλα χαμηλή η ερχόμενη παραγωγή

              

    ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, 28-07-2023 Κωνσταντίνα Κλαψινού

 

Στα ύψη παραμένουν οι τιμές του ελαιολάδου, που φέτος έχουν εκτιναχθεί φτάνοντας ακόμη και τα 8,5 ευρώ το κιλό, κάτι όμως που δεν “μεταφράζεται” για την ώρα σε πωλήσεις μεγάλων ποσοτήτων σε αυτή την τιμή, αφού η αγοραπωλησίες παραμένουν φειδωλές.

Ταυτόχρονα, στην “εξίσωση” για τη νέα παραγωγή μπαίνουν και αρκετοί ακόμη παράγοντες τη φετινή χρονιά. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μειωμένη πpsekasmosαραγωγή φέτος που δεν θα ξεπεράσει τους 60 χιλιάδες τόνους για όλο το νησί, την ίδια ώρα που ακόμη δεν έχουν φανεί οι τυχόν επιπτώσεις από τους πρωτοφανείς καύσωνες διαρκείας που έπληξαν το νησί.

Διαχρονικά, παραμένουν και τα ζητήματα της δακοκτονίας στην Κρήτη ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια “γεννιούνται” και νέοι προβληματισμοί, γύρω από τη χρήση φαρμάκων και τις τυχόν επιπτώσεις στην ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος.

Τα παραπάνω θα βρεθούν μεταξύ άλλων θεμάτων, στο επίκεντρο της ημερίδας “Ποιότητα και Εμπορία Ελαιολάδου” που διοργανώνει ο ΣΕΔΗΚ την Παρασκευή 28 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Aquila  Porto  Rethymno. Στο πλαίσιο της ημερίδας θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, όπου μέσα από εισηγήσεις θα αναδειχθούν τα θέματα της ποιότητας, εμπορίας ελαιολάδου και της δακοκτονίας ενώ θα γίνει και η απονομή των βραβεύσεων σε ελαιοτριβεία που ακολούθησαν ορθές πρακτικές διάθεσης κατά την περίοδο 2022/23.

Μιλώντας στον ΤΕΑΜ FM και την εκπομπή “Πρώτη Γραμμή” ο Δρ. Γεωπόνος, Επιστημονικός Σύμβουλος ΣΕΔΗΚ Νίκος Μιχελάκης, αναφέρθηκε στην φετινή τιμή του ελαιολάδου και τις παραμέτρους που διατηρούν πολύ ψηλά τις τιμές, αλλά και τα ζητήματα που παραμένουν. Μεταξύ αυτών η χαμηλή αγοραστική δυναμική, αλλά και το διαχρονικό ζήτημα της δακοκτονίας που τα τελευταία χρόνια έχει και νέες παραμέτρους, οι οποίες αφορούν άμεσα την ποιότητα του ελαιολάδου.

“Οι τιμές έχουν εκτιναχθεί, οι αγοραπωλησίες είναι λιγες

Σε σχέση με την τιμή του ελαιολάδου, όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης: “οι τιμές φέτος πραγματικά εκτινάχτηκαν και κανείς δεν περίμενε μια τέτοια εξέλιξη”.

Βασική αιτία, παραμένει το γεγονός πως η παραγωγή της Ισπανίας έχει μειωθεί αισθητά, κάτι που επηρεάζει όπως τόνισε το παγκόσμιο ισοζύγιο και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών. Και αυτό διότι, όπως επεσήμανε: “Η παραγωγή της Ισπανίας είναι η μισή παραγωγή του κόσμου άρα επηρεάζει το παγκόσμιο ισοζύγιο και έτσι έπαιξε τον σημαντικό της ρόλο στις τιμές”.

Οι τιμές, σημείωσε έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί συγκριτικά με πέρυσι, μια εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης. Ταυτόχρονα, όμως οι ποσότητες λαδιού που πωλούνται παραμένουν λίγες. “ οι αγοραπωλησίες που γίνονται είναι πολύ λίγες και οι ποσότητες οι οποίες τελικά διακινούνται με αυτές τις τιμές,είναι πάρα πολύ μικρές. Γίνονται δηλαδή μια, δύο αγοραπωλησίες την εβδομάδα σε κάθε περιοχή. Δεν απηχούν οι τιμές αυτές στο σύνολο της παραγωγής της Κρήτης” σημείωσε ο κος Μιχελάκης.

Οι παράγοντες των καιρικών συνθηκών

Αστάθμητος παράγοντας είναι και φέτος οι καιρικές συνθήκες που χαρακτηρίζονται πρωτοφανείς, αφού όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης:“για πρώτη φορά συμβαίνει να έχουμε καύσωνες, τέτοιας διάρκειας. Η διάρκεια έχει σημασία. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια”.

Όπως εξήγησε οι επιπτώσεις θα είναι και θετικές σε ότι αφορά το δάκο, αλλά και αρνητικές χωρίς για την ώρα να μπορεί να υπολογιστεί η έκταση τους στην ελαιοπαραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό ο κος Μιχελάκης παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία και υπογράμμισε: “Είναι μια εξέλιξη που έχει καλές και κακές επιπτώσεις. Οι καλές είναι ότι τιθασεύει το δάκο. Οι καύσωνες είναι ο μεγαλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος καταπολέμησης του δάκου, γιατί φτάνει σε όλους τους ελαιώνες και επομένως “ελέγχει” κατά κάποιο τρόπο κυρίως την αναπαραγωγική ικανότητα του δάκου. Πολλά λέγονται για τις θερμοκρασίες. Οι βιβλιογραφίες από πειράματα που έγιναν στα εργαστήρια αναφέρουν ότι ο δάκος για να πεθάνει θέλει 45 βαθμούς. Στην ελιά μέσα στο δέντρο δεν φτάνει τους 45 βαθμούς. Εκεί είναι άλλες οι συνθήκες και ο δάκος βρίσκει τρόπους να προφυλαχθεί. Γι’ αυτό είναι σύνηθες μετά από καύσωνες, να υπάρχει μια έξαρση. Και αυτό αναμένεται και τώρα, μετά τους καύσωνες, να υπάρξει έξαρση. Αν όχι τότε σημαίνει ότι είχαμε θανάτους εντόμων. Αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και οι παγίδες”.

Μειωμένη εκτιμάται η παραγωγή

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως ανέφερε ο ίδιος,η παραγωγή τη φετινή χρονιά αναμένεται να είναι μειωμένη, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη γνωστές οι τυχόν επιπτώσεις από τους καύσωνες. Όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης η παραγωγή της Κρήτης εκτιμάται φέτος στους 60 χιλιάδες τόνους και συγκριμένα: “Η παραγωγή δεν προβλέπεται φέτος καλή σε όλη την Ελλάδα και την Ιταλία και την Ισπανία αλλά και εδώ στην Κρήτη. Πριν μερικές μέρες δόθηκαν τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης που κατεβάζουν την παραγωγή στην Κρήτη στους 60 χιλιάδες τόνους για όλο το νησί. Για το Ρέθυμνο βλέπουμε μια παραγωγή περίπου 6 χιλιάδων τόνων, τα Χανιά 20 χιλιάδες τόνους, το Ηράκλειο 30 χιλιάδες και το Λασίθι 8 χιλιάδες τόνους. Συνολικά δηλαδή περίπου 60 χιλιάδες τόνους, μπροστά στους 120 χιλιάδες τόνους που είχαμε πέρυσι. Έχουμε μια μεσοβεντέμα που λέμε η οποία δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και με τους καύσωνες”.

Διαρκής προβληματισμός για τη δακοκτονία

Παραμένει ο προβληματισμός για την δακοκτονίας και σύμφωνα με τον κ. Μιχελάκη το όλο “σύστημα δείχνει να κλονίζεται”. Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του και ανέφερε:“ Η Δακοκτονία χειροτερεύει σε βαθμό που πάει για εγκατάλειψη. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν κατανοήσει σε ένα βαθμό ότι δεν πρέπει να βασίζονται στην κρατική δακοκτονία, ότι πρέπει να κάνουν μόνοι τους όσα μπορούν και να βάζουν φάρμακα που επιλέγουν ή τους συστήνουν. Επομένως σε σχέση με τις αποφάσεις των υπουργείων και της ΕΕ που λέει ποιο φάρμακο επιτρέπεται και ποιο απαγορεύεται, πολύς αγροτικός κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Χρησιμοποιεί λοιπόν φάρμακα και κάνει ψεκασμούς κάλυψης οι οποίοι είναι άκρως επικίνδυνοι και για τους ίδιους και το προϊόν που παράγεται”.

Στα υπολείμματα στρέφουν το βλέμμα οι επιστήμονες

Νέα δεδομένα, προκύπτουν σε σχέση με τα παραπάνω και στο παραγόμενο προϊόν, αφού τα λεγόμενα υπολείμματα φαρμάκων που εφαρμόζονται στην ελαιοπαραγωγή προβληματίζουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Μέσα από τη διαδικασία των διαγωνισμών ποιότητας ελαιολάδου, όπως εξήγησε ο κος Μιχελάκης,ο ΣΕΔΗΚ λαμβάνει δείγματα στα οποία μεταξύ άλλων αναλύεται και η ύπαρξη των υπολειμμάτων. Συγκεκριμένα: “Έχουμε δεδομένα για τα υπολείμματα και θα τα αναδείξουμε και στη Γενική Συνέλευση που έχουμε στο Ρέθυμνο. Κάνοντας διαγωνισμούς για να επιβραβεύσουμε την ποιότητα του λαδιού παίρνουμε δείγματα μέσα από τα ελαιοτριβεία και κάνουμε πλήρεις αναλύσεις και σε σχέση με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και την ύπαρξη υπολειμμάτων. Αυτό είναι ένα νέο θέμα που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια και πολύ σοβαρό. Είναι κάτι που αρχίζει να εξετάζεται και από τους αγοραστές”.

“Η παρουσία υπολειμμάτων είναι δείγμα ότι οι παραγωγοί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην κρατική δακοκτονία”

Σε ό,τι αφορά την εικόνα που υπάρχει για την Κρήτη όπως πρόσθεσε αν και δεν εμφανίζονται υψηλές ποσότητες υπολειμμάτων, εντοπίζονται ωστόσο ίχνη φαρμάκων, ενδεικτικό όπως σημείωσε ο κος Μιχελάκης του ότι “οι παραγωγοί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην κρατική δακοκτονίας”. Ο ίδιος ανέφερε: “Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τόσο μεγάλο πρόβλημα, γιατί το λάδι των παραγωγών οι οποίοι ψεκάζουν με φάρμακα -και μπορεί να έχει υψηλή ποσότητα υπολειμμάτων -ανακατεύεται κατά κάποιο τρόπο μέσα στις δεξαμενές των ελαιοτριβείων και αραιώνεται με το λάδι των άλλων παραγωγών που δεν ψεκάζουν. Έτσι οι αναλύσεις δεν δείχνουν τρομερές ποσότητες, αλλά δείχνουν την ύπαρξη πολλών φαρμάκων, δέκα έως και δεκαπέντε που βλέπουμε τα ίχνη. Αυτό είναι ένα δείγμα ότι οι παραγωγοί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στην κρατική δακοκτονία. Το θέμα πρέπει να εξεταστεί”.

Ο ΣΕΔΗΚ όπως εξήγησε θα προχωρήσει μετά τη γενική συνέλευση και στη σύνταξη υπομνήματος προς τον αρμόδιο Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, με επίκεντρο τη δακοκτονία συγκεκριμένα. Όπως επεσήμανε ο ίδιος: “Θα κάνουμε και υπόμνημα στον Υπουργό κ Αυγενάκη μετά τη συνέλευση που αυτή τη φορά είναι από την Κρήτη και γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα απ ότι οι προηγούμενοι. Η παρουσία του δίνει πολλές ελπίδες. Θα του υποβάλλουμε τα στοιχεία που έχομε και γνωρίζουμε ότι προφανώς και αυτός θα είναι αποδέκτης πολλών αιτημάτων από όλη την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει προφανώς να γίνει μια ιεράρχηση των προβλημάτων μέσα στα οποία για την ελιά το νούμερο ένα θέμα είναι η δακοκτονία”.

Η δακοκτονία και η πράσινη επιδότηση

Η Κρήτη πέρα από τον σημαντικό της ρόλο στην παραγωγή της χώρας, όπως εξήγησε ο ίδιος είναι και “εκείνη η περιοχή η οποία επιβαρύνει το λιγότερο δυνατό το περιβάλλον, γιατί είναι κατάφυτη από ελιές”. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελαιοκαλλιέργεια δίνει ένα ορατό πλεονέκτημα και σε σχέση με την ΚΑΠ και την έμφαση στην βιοποικιλότητα με βάση τα οποία θεσπίσει τις πολιτικές για το μέλλον και η ΕΕ. Ωστόσο, φέτος η αλλαγές που έρχονται στο πλαίσιο της πράσινης επιδότησης εντάσσουν πλέον και το σκέλος της δακοκτονίας.

Ειδικότερα όπως επεσήμανε ο κος Μιχελάκης: “Οι Ευρωπαίοι έρχονται με την ΚΑΠ και λένε να αφήνουμε λωρίδες που να μην τις καλλιεργούμε για να δώσουν τη λεγόμενη πράσινη επιδότηση. Η ελιά τις έχει από μόνη της τις λωρίδες αυτές. Έχει και αυτό το πλεονέκτημα ότι έχει γύρω θάμνους και άλλα φυτά. Άρα αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι για τη βιοποικιλότητα υπάρχει στο έπακρο. Γι’ αυτό της δίναν τη λεγόμενη πράσινη επιδότηση, χωρίς να εξετάζουν κάτι μέχρι τώρα. Φέτος, αυτό αλλάζει γιατί είδαμε πως για να πάρει κάποιος πράσινη επιδότηση -δηλαδή 35 ευρώ στο στρέμμα -δεν πρέπει να είναι βιοκαλλιεργητής και αυτό που έπαιρνε παλιά το 30% τώρα θα πρέπει να το πάρει με ειδική αίτηση. Συγκεκριμένα αφού πληρεί τα εξής: Να μην κάνει δακοκτονία, αλλά παγίδες και ειδικά σκευάσματα. Θα πρέπει να τα υπολογίσουν οι ειδικοί όμως μήπως αυτά είναι πολύ ακριβότερα. Θα το δούμε όταν εφαρμοστεί”.

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).