- Πνευματικά Δικαιώματα

Ενώ η συγκομιδή του καρπού ξεκινά

 

Χανιώτικα Νέα 16-10-23. Γράφει ο Γ. Κώνστας

Όλα… ρευστά αναφορικά με την τιμή του ελαιολάδου που σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει να παράγεται μαζικά από τους ελαιώνες των Χανίων και όλης της Κρήτης.

Κανείς από τους εμπλεκόμενους με την παραγωγή και την εμπορία του προϊόντος δεν θεωρεί ότι μπορεί να γίνει σοβαρή εκτίμηση, καθώς όπως χαρακτηριστικά λένε «τις τιμές τις διαμορφώνει η αγορά» και πιο συγκεκριμένα οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις σε Ιταλία κυρίως αλλά και Ισπανία.Δεξαμες ελαιολαδου

     «Αυτές τις ημέρες ο “Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγ. Αποστόλων” στην Πελοπόννησο ο πιο γνωστός συνεταιρισμός στην παραγωγή και εμπορία ελαιολάδου, έδωσε το πρώτο βυτίο σε Ιταλική εταιρεία. Αγουρέλαιο της ποικιλίας “Αθηνολιά” πολύ χαμηλής οξύτητας κάτω από 2 γραμμές. Πουλήθηκε στην τιμή των 9,20 το κιλό. Αυτή η τιμή φυσικά δεν αφορά τη μεγάλη ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί σε λίγες ημέρες. Η εκτίμηση μου είναι οι τιμές φέτος θα κινηθούν στα 8 ευρώ, λίγο κάτω- λίγο πιο πάνω. Αυτή είναι η πιο ασφαλής εκτίμηση, χωρίς όμως καμία βεβαιότητα» αναφέρει στα “Χ.ν.” ο κ. Μιχάλης Χαιρετάκης Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Νομού Χανίων.dimoskopisi221e Ελαιονέα
     Αναφορικά με όσα ακούγονται για πώληση ελαιολάδου στην τιμή των 10 και 11 ευρώ για τον παραγωγό ο κ. Χαιρετάκης θεωρεί ότι αποτελούν «εικασίες και προσωπικές απόψεις. Δεν ξέρουμε αυτή τη στιγμή πως θα κινηθεί η αγορά του λαδιού. Τα δεδομένα που έχουμε και αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι πως πουλήθηκε αγουρέλαιο εξαιρετικής ποιότητας 9,25 το κιλό φέτος και πέρυσι την ίδια εποχή, το ίδιο λάδι είχε πληρωθεί γύρω στα 4,50-,480 όταν το υπόλοιπο λάδι είχε τιμή 3,30-3,40 ευρώ το κιλό!».
   Σε ό,τι αφορά το περυσινό λάδι που παραγωγοί δεν “έκοψαν” είτε για λόγους φορολογικούς, είτε γιατί πίστευαν ότι θα πουληθεί σε υψηλότερη τιμή ο κ. Χαιρετάκης αναφέρει πως «τα περυσινά λάδια δεν θέλουν να τα αγοράσουν ούτε οι Iταλοί ούτε οι δικοί μας τυποποιητές γιατί σε 20 ημέρες θα βγει το φρέσκο λάδι».

 

«Καμία πρόβλεψη»

«Όποιος κάνει προβλέψεις, πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι» τονίζει ο κ. Γιώργος Μοτάκης πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιών Ρουμάτων και μέλος της ομάδας βιοκαλλιεργητών. «Στα Χανιά αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος των τιμών είναι 7,50-7,80 το κιλό αλλά σε λίγες ημέρες θα έχουμε τη νέα παραγωγή. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ή να κάνει εκτίμηση για τις τιμές παραγωγού. Περιμένουμε να δούμε τι λάδια θα βγουν, τι ποσότητες και πoιότητες. Κουμάντο κάνει η αγορά. Το μόνο που ξέρω είναι πως οι τιμές στο παρατηρητήριο τιμών στο Μπάρι είχαν υποχωρήσει την τελευταία εβδομάδα, αλλά προσωπικά είμαι πολύ επιφυλακτικός και σίγουρα κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια» σημειώνει ο κ. Μοτάκης.
     «Οποιαδήποτε πρόβλεψη και να γίνει αυτή τη στιγμή είναι παρακινδυνευμένη» επισημαίνει ο κ. Βασίλης Κουτσαυτάκης πρόεδρος στον “Αγροτικό Συνεταιρισμό Γραμβούσας” καθώς όπως εξηγεί «δεν έχει βγει ακόμα το φρέσκο λάδι, ώστε να ζητήσουμε προσφορές, να δούμε ενδιαφέρον να γίνει κάποια εμπορική πράξη». Ο ίδιος υπολογίζει ότι τα 8 ευρώ το κιλό για τον παραγωγό αποτελεί ίσως την πιο αξιόπιστη εκτίμηση χωρίς όμως και αυτό να έχει καμία βεβαιότητα. Για την περιοχή της Δυτικής Κισσάμου δεν υπάρχει φέτος βεντέμα και η παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στο 30-40% της περυσινής.

 

Ξεκίνησαν οι βιοκαλλιεργητές

Αυτή τη στιγμή η συγκομιδή του καρπού της ελιάς έχει ξεκινήσει μόνο για τους βιοκαλλιεργητές, με μικρές ποσότητες. Για αυτό και τα ελαιουργεία που έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους είναι ακόμα λίγα. Ωστόσο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας εκτιμάται πως θα ξεκινήσει η συγκομιδή και για τους συμβατικούς ελαιοκαλλιεργητές προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω προσβολή από το δάκο, ή ζημιά από πιθανούς δυνατούς ανέμους.

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδου

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).