- Πνευματικά Δικαιώματα

Στο « 3ο ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ FORUM AΘHNA 2024»

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση : «Γευθείτε την Κρήτη», στο πλαίσιο του 3ου Παγκρήτιου Forum, που διεξάχθηκε  στο Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO στο Μαρούσι, στις 19 Απριλίου

Στη εκδήλωση, μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Αυγενάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και  Αντιπρόεδρος  του ΣΕΔΗΚ στην ΠΕ Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου και Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ, κ. Χαιρέτης.

Ο κ. Χαιρέτης, εκπροσωπώντας  τον ΣΕΔΗΚ , αναφέρθηκε στην αποστολή  και τους στόχους του στην παραγωγή και στη διάθεση του ελαιολάδου και έκανε σύντομη αναφορά  στις επί 23 χρόνια πολυάριθμες δραστηριότητές του,  για ενημέρωση του κοινού  με διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων και εκδηλώσεων, καθώς και  έντυπων και ηλεκτρονικών  εκδόσεων, σχετικά με την διατροφική, πολιτισμική και ιστορική αξία του ελαιόλαδου.Χαιρετης Παγκρητιο φορουμ HELEXPO MAROUSSI

Παράλληλα, αναφέρθηκε  και στις προτάσεις και Υπομνήματα για την ΚΑΠ και την αντιμετώπιση  του Δάκου με χρήση οικολογικών σκευασμάτων.

Η παρέμβαση του κ. Χαιρέτη έχει αναλυτικά ως εξής:

Κύριοι

Ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), αποτελεί ένα διαδημοτικό φορέα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και περιλαμβάνει ως μέλη του 20 Δήμους της Κρήτης.

Η βασική αποστολή του ΣΕΔΗΚ αναπτύσσεται γύρω από δύο βασικές κατευθύνσεις:

Η πρώτη αφορά παρεμβάσεις σχετικές με την προαγωγή της ελαιοκομικής παραγωγής ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει δράσεις σχετικές με την βελτίωση των όρων στον τομέα της διάθεσης και εμπορίας.

Στον τομέα της παραγωγής οι βασικοί στόχοι είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση στην ποιότητα του ελαιόλαδου, η μείωση του κόστους παραγωγής, η προώθηση βελτιώσεων στους κανονισμούς της ΕΕ, η αξιοποίηση των μέτρων της ελαϊκής πολιτικής, και η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων και φυτονόσων.

Στον τομέα της διάθεσης, ο κύριος στόχος είναι να αυξηθεί η κατανάλωση του Κρητικού παρθένου ελαιολάδου, να αναδειχθεί και να προβληθεί η αναγνωρισμένη υγιεινή, γευστική και πολιτιστική αξία του, καθώς επίσης να προστατευθεί η φημισμένη ποιότητά του.

Σημαντικές δραστηριότητες του ΣΕΔΗΚ

Ο ΣΕΔΗΚ τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην ενημέρωση του κοινού μέσα από την διοργάνωση συνεδρίων, ημερίδων, εκδηλώσεων και έντυπων εκδόσεων που προβάλουν την διατροφική, πολιτισμική και ιστορική αξία του ελαιόλαδου.

Παράλληλα, επικεντρώθηκε στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και τη στήριξη των παραγωγών, ενθαρρύνοντας τη χρήση σύγχρονων καλών πρακτικών και την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, έκανε προτάσεις για την καταπολέμηση του δάκου, την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών με χρήση οικολογικών σκευασμάτων.

Επιπλέον, εκπόνησε μελέτες και η υλοποίησε έργα ανάπλασης και προστασίας μνημειακών ελαιόδεντρων και συνέβαλε στην προώθηση της διάθεσης του ελαιολάδου μέσω διαφόρων μέσων, προωθώντας την διατροφική αξία του ελαιόλαδού σε επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, επισημαίνοντας τη σημασία της ελιάς για τον τουρισμό και την πολιτιστική κληρονομιά της Κρήτης.

Ιστορική αναδρομή της Ελιάς

Η ελιά και το ελαιόλαδο είχαν σημαντική παρουσία ήδη από τους κλασικούς χρόνους της Αρχαίας Αθήνας (600-400 π.Χ.), όπου το δέντρο της ελιάς αποκτά ιερή και λατρευτικήHELEXPO2 σημασία και κυριαρχεί στις σχέσεις Θεών και ανθρώπων, ενώ το ελαιόλαδο αποκτά βασική συμμετοχή στον αθλητισμό, τις τέχνες, τη διατροφή και την οικονομία της εποχής. Η Κρήτη ήταν ένα από τα πρώτα μέρη όπου αναπτύχθηκε η συστηματική καλλιέργεια της ελιάς, ξεκινώντας από τη Μινωική εποχή. Μετά τον 6ο αιώνα π.Χ., το ελαιόλαδο αρχίζει να αποκτά σημαντικό ρόλο στη διατροφή, ενισχύοντας την οικονομική και κοινωνική σημασία της ελιάς στην περιοχή.

Επομένως η ελαιοκαλλιέργεια δεν είναι απλώς μία παραγωγική διαδικασία, αλλά αντικατοπτρίζει την ιστορία χιλιάδων χρόνων της Κρήτης καθώς η ελιά και το ελαιόλαδο εξακολουθεί να αποτελεί για τη χώρα μας βασικό στοιχείο της οικονομίας, της διατροφής, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Η καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη αποτελεί παράδοση που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. Αυτή η παράδοση της καλλιέργειας της ελιάς παραμένει ζωντανή, ενεργή, γεμάτη ιστορία, γνώση, και πολιτισμό.

Η καλλιέργεια της ελιάς  σήμερα

Στις μέρες μας, η καλλιέργεια της ελιάς θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο την ανάδειξη των μοναδικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του κρητικού ελαιόλαδού για την υγεία των καταναλωτών όσο και την ιχνηλασιμότητα του προϊόντος μέχρι το τραπέζι του καταναλωτή. Καθώς οι καταναλωτές  είναι ολοένα περισσότερο ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την προέλευση και την ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουν, η δυνατότητα παρακολούθησης της προέλευσης του προϊόντος κατά μήκος όλης της αλυσίδας εφοδιασμού, από το σημείο παραγωγής έως το σημείο πώλησης στον τελικό καταναλωτή είναι καθοριστική.

Παράλληλα, η ποιότητα και η ασφάλεια του προϊόντος αποτελούν ακόμα ένα σημαντικό σημείο καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ελαιόλαδο υψηλής διατροφικής αξίας που να προσφέρει όλα τα θρεπτικά του συστατικά και τις ωφέλειες για την υγεία τους. Τέλος, εξίσου σημαντικό είναι η ελαιοκαλλιέργεια και η παραγωγή ελαιολάδου να γίνονται με βιώσιμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους, προστατεύοντας τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Η καλλιέργεια της ελιάς στο Δήμο Ηρακλείου

Όσον αφορά στο Δήμο Ηρακλείου, αν και το Ηράκλειο έχει έντονο αστικό χαρακτήρα εντούτοις οι αγροτικές περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης αποτελούν περίπου το 75% της συνολικής έκτασης. Η αγροτική περιοχή του Δήμου Ηρακλείου επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή ελαιοκομικών προϊόντων,  μαζί με την αμπελουργία, τη μελισσοκομία, την κτηνοτροφία και την καλλιέργεια κηπευτικών. Αυτοί οι τομείς αποτελούν σημαντικό μέρος της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή και συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση του αγροτικού χώρου. Σύγχρονοι και οργανωμένοι ελαιώνες αποτελούν τον πυρήνα της παραγωγής του εκλεκτού ελαιολάδου υψηλής ποιότητας. Αυτοί οι ελαιώνες αντιπροσωπεύουν την κινητήρια δύναμη σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης που συμβάλλει στη ενίσχυση του αγροτικού τομέα.

Επίλογος

Η ανάδειξη λοιπόν της προστιθέμενης αξίας και της υψηλής ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα. Αυτό σημαίνει ότι θα  πρέπει να δώσουμε έμφαση στην παραγωγική διαδικασία, εφαρμόζοντας βιώσιμες και φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας. Επιπλέον, η διαφάνεια στη διαδικασία παραγωγής και η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος αποτελούν εξίσου σημαντικούς παράγοντες. Αυτά τα χαρακτηριστικά ενθαρρύνουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, προσδίδουν αξιοπιστία και διασφαλίζουν την ποιότητα και την προέλευση του προϊόντος.

Τέλος, θα πρέπει συνεχώς να τονίζουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κρητικού ελαιολάδου που το καθιστούν ξεχωριστό και ποιοτικό, προσφέροντας υψηλή διατροφική αξία και ωφέλειες για την υγεία. Η προσήλωση στην ποιότητα και την υγεία του προϊόντος αποτελεί το θεμέλιο για την επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην αγορά και την ικανοποίηση των καταναλωτών.

Ο ΣΕΔΗΚ πρέπει να είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας υποστήριξη στους παραγωγούς ελαιολάδου, προωθώντας σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας και επεξεργασίας, καθώς και προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ποιότητα και τις βέλτιστες πρακτικές στον τομέα. Επιπλέον, η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για την εφαρμογή προγραμμάτων που προάγουν την ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων, θα ενισχύσει την ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας και της ελαιοπαραγωγής.

dimoskopisi221

Έντυπες Eκδόσεις

ERGERGERGE

Ηλεκτρονικές εκδόσεις

fylla

Μνημειακά Ελαιόδεντρα

fylla

Με τα φύλλα της Ελιάς

fylla

Ηλεκτρονικά παιχνίδια

kriti2

We use cookies
Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία χρήστη (cookies παρακολούθησης).