Ο ρόλος της ποιότητας του ελαιολάδου στην γεύση και στην υγεία είναι αποφασιστικός. Γι αυτό ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει να διακρίνει τους διάφορους ποιοτικούς τύπους και ανάλογα να κάνει τις επιλογές του. Σύμφωνα με τον Καν. 29/2012 για την εμπορία του ελαιολάδου , η σήμανση στα μεσα συσκευασίας του ελαιολάδου πρέπει να περιλαμβάνει, με τρόπο ευκρινή και ανεξίτηλο, την ονομασία της ποιοτικης κατηγοριας και εάν ειναι δυνατον κοντα σε αυτη μια συγκεκριμενη επεξηγηματική πληροφορηση. Ετσι οι ισχυουσες σημερα ποιοτικές κατηγορίες συμφωνα με τον Κανονισμο και οι επεξηματικη πληροφοριση καθε μιας εχουν ως εξης:
 
mpoykali1.png mpoykali2.png mpoykali3.png
ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ : «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία του προϊόντος που ελήφθη μετά την εξαγωγή του ελαιολάδου και έλαια που ελήφθησαν απευθείας από τις ελιές», ή «έλαιο που περιέχει αποκλειστικά έλαια που προέρχονται από επεξεργασία πυρήνων ελιάς και ελαίων που παράγονται απευθείας από ελιές».