Παρά τις διευκρινίσεις της Κυβέρνησης για τις μετακινήσεις

 

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ 07-11-2020, Φανή Νικηφοράκη

 

    Περισσότερα προβλήματα δημιούργησαν παρά έλυσαν οι διευκρινίσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τον τρόπο μετακίνησης όσων εκτελούν αγροτικές εργασίες, ενώ στην Κρήτη η ελαιοκομική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, η συγκομιδή της ελιάς θα γίνει κανονικά, αρκεί να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα.
Αυτά είναι:elies
  •Για τους εργάτες γης: βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους.

 •Για ιδιοκτήτες και κληρονόμους:Το έγγραφο Ε9.
 •Για ελαιοπαραγωγούς: Δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

     Ουσιαστικά πρόκειται για «όρους αδυνάτου» τονίζει μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) και Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης. «Αντιλαμβάνομαι ότι πρέπει να υπάρχει ένα    δημόσιο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι υπάρχει πραγματικά αυτός ο ελαιώνας για   να δικαιολογείται αυτή η μετάβαση αλλά όλες οι υπόλοιπες απαιτήσεις θεωρώ ότι είναι ανακόλουθες με την πραγματικότητα στην οποία ζούμε καθώς λόγω και των τιμών και των υπόλοιπων λειτουργικών κοστολογίων δεν υπάρχει δυνατότητα να απασχολήσουμε εργαζόμενους από την ελεύθερη αγορά οι οποίοι να είναι και ασφαλισμένοι. Τις περισσότερες φόρες η συγκομιδή της ελιάς είναι οικογενειακή υπόθεση ή στηρίζεται στην φιλική αβροφροσύνη, δηλαδή η μία οικογένεια βοηθά την άλλη» τονίζει ο κ.Μαρινάκης.

   

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

    Όπως εκτιμά, «έπρεπε να υπάρχει μια επιεικέστερη αντιμετώπιση καθώς η ελαιοπαραγωγή είναι ήδη πληττόμενη και λόγω του δάκου και λόγω των τιμών». «Αν δυσκολέψουμε ακόμα περισσότερο τα πράγματα δεν θα καταφέρουμε ούτε να συλλέξουμε τον καρπό ο οποίος υπάρχει» καταλήγει από τη μεριά του ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, εξηγεί πως και οι Δήμοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των αγροτών, μέσω των ανταποκριτών του ΟΓΑ. «Θα μπορούσαμε να αναλάβουμε την έκδοση των βεβαιώσεων μετακίνησης και για τους αγρότες του Δήμου μας αλλά και για τους μετακλητούς. Για την ώρα εμείς δεν έχουμε εμπλακεί καθόλου σε αυτήν την υπόθεση, καθώς δεν μας έχει ζητηθεί» τονίζει.

     Τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Κυβέρνησης (forma.gov.gr) ενώ σύμφωνα με τους λογιστές, δεν υπάρχει διασύνδεση του συγκεκριμένου λογισμικού με το σύστημα «Εργάνη».