Ανακοίνωση του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς

 

 ΑΝΑΤΟΛΗ 05-11-2020

 

    Βαδίζουμε προς το τέλος ενός μεγάλου επιχειρησιακού προγράμματος.Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς διανύει ήδη το 5ο έτος του ως αναγνωρισμένη Οργάνωση Παραγωγών στον Τομέα Ελαιολάδου. Με την ιδιότητα της Οργάνωσης Παραγωγών έχει καταφέρει μέχρι τώρα να ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία ένα τριετές επιχειρησιακό πρόγραμμα για την περίοδο 2015-2018 και βαδίζει προς την ολοκλήρωση του δεύτερου τριετούς προγράμματος που καλύπτει την περίοδο 2018-2021.

 

   Το τρέχον πρόγραμμα αποτελεί το μεγαλύτερο σε μέγεθος πρόγραμμα από τα περίπου 90 που ενέκρινε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τον Απρίλιο 2018 με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1.200.000 €.ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΡΙΤΣΑΣ

   Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει έναν κυρίαρχο στόχο που εξυπηρετείται μέσω πολλαπλών παρεμβάσεων.Ο σταθερός μας στόχος δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της ποιότητας παραγωγής του φημισμένου μας ελαιολάδου που πριν από μερικούς μήνες αναγνωρίστηκε και από την Ε.Ε. ως προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

 

Ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας

 

    Η βελτίωση της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Έχει πολύ συγκεκριμένες πτυχές οι οποίες ξεκινούν από το χωράφι και ολοκληρώνονται με την εμφιάλωση του ελαιολάδου μας. Για να εξασφαλίσουμε τη βελτίωση αυτή στο πρόγραμμα έχουν συμπεριληφθεί και, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εξής ενέργειες:

  Εφαρμογή του μοντέλου της ολοκληρωμένης διαχείρισης στο σύνολο των παραγωγών που αποτελούν μέλη της Οργάνωσης. Περισσότερα από 340 μέλη μας συμμετέχουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση με σκοπό την εύρεση της βέλτιστης ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος, της βέλτιστης από ποιοτική και ποσοτική άποψη παραγωγή ελαιοκάρπου και την ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων στις καλλιεργητικές δραστηριότητες.

    Πιλοτικές δράσεις για την εφαρμογή πρακτικών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του εδάφους. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο καλούμαστε να καλλιεργήσουμε σε όλο και πιο αντίξοες συνθήκες, ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν σταματήσαμε να θεωρούμε τη γη μας, το έδαφος μας, ως πηγή ευημερίας. Στο πλαίσιο αυτό, πλέον της εφαρμογής χλωρής λίπανσης και χρήσης χορτοδοτικών φυτών περιλαμβάνεται και η για πρώτη φορά εφαρμογή υδρολίπανσης με τη χρήση ενός νέου ελκυστήρα που προμηθεύτηκε ο συνεταιρισμός για τη διασπορά της χωνευμένης λάσπης.

    Εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών για την καταπολέμηση του δάκου οι οποίες μέχρι τώρα μας δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    Υιοθέτηση τεχνικών που εξυπηρετούν τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στο στάδιο της καλλιέργειας.

   Αναβάθμιση των συστημάτων και των τεχνικών άρδευσης η οποία αφενός συνίσταται στην παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων και στην έκδοση οδηγιών για άρδευση αφετέρου περιλαμβάνει την αντικατάσταση στοιχείων των ατομικών δικτύων άρδευσης για τον περιορισμό των απωλειών του πολύτιμου νερού.

  Επαναλαμβανόμενοι κύκλοι κατάρτισης των παραγωγών σε θέματα που σχετίζονται με τις καλλιεργητικές δραστηριότητες (π.χ. λίπανση, φυτοπροστασία, κλάδεμα, συγκομιδή κλπ).

  Υιοθέτηση συστημάτων ασφάλειας και ιχνηλασιμότητας στις εγκαταστάσεις παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου.

 

Βελτιώσεις των παραγωγικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού

 

   Οι παραπάνω ενέργειες μπορεί να φαίνονται ως μη αναγκαίες. Ωστόσο συνθέτουν το αναγκαίο υπόβαθρο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επένδυση που κάναμε στις βελτιώσεις των παραγωγικών μας εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.

   Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού μας προγράμματος και μετά την απορρόφηση των δύο γειτονικών συνεταιρισμών (Λακωνίων και Πρίνας) προχωρήσαμε στην αξιοποίηση των εγκαταστάσεων τους, διαμορφώνοντας δύο νέους χώρους παραλαβής ελαιοκάρπου. Το έργο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και φέτος είναι η δεύτερη χρονιά που τίθεται σε πλήρη λειτουργία. Ο καρπός που προσκομίζουν τα μέλη μας στους δύο σταθμούς παραλαβής, αποφυλλώνεται, ζυγίζεται και εν συνεχεία μεταφέρεται με παλετοκιβώτια στην κεντρική μας εγκατάσταση όπου και γίνεται η έκθλιψη του ελαιοκάρπου.                                                                              

ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΑ «ΕΛΑΙΟΝΕΑ» ΣΕΔΗΚ

Αν θέλετε να λαμβάνετε δωρεάν στο email σας τα επιστολικά «Ελαιονέα» που δημοσιεύει ο ΣΕΔΗΚ 1-2 φορές την εβδομάδα, συμπληρώστε τη φόρμα που θα δείτε πατώντας εδώ.

   Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το νέο αυτό μοντέλο πέραν των κτιριακών βελτιώσεων και της προμήθειας του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού απαιτήθηκε η προμήθεια ενός φορτηγού μεταφοράς παλετοκιβωτίων, ενός κλάρκ καθώς και η ηλεκτρονική διασύνδεση των τριών μονάδων (κεντρική και 2 περιφερειακές) για τη μεταφορά των αναγκαίων πληροφοριών.

 

Προβολή                                                                       

 

     Παράλληλα όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε και στην υλοποίηση ενεργειών διάδοσης και προβολής της δραστηριότητας μας. Υπενθυμίζουμε  την παραγωγή ενός ολιγόλεπτου βίντεο στο οποίο συμπυκνώνεται όλη η διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου μας, η συμμετοχή μας σε εκθέσεις, η ανάδειξη των βραβεύσεων του ελαιολάδου μας αλλά και πολλών άλλων θεμάτων μέσα από το δικτυακό μας τόπο www.kritsacoop.gr και τα αντίστοιχα κοινωνικά δίκτυα καθώς και η, σε πολύ σύντομο χρόνο, έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μας καταστήματος. Με όλη αυτή την προσπάθεια συνεχίζουμε την πορεία μας διατηρώντας σταθερή τη δέσμευσή μας: κάθε σταγόνα από το λάδι που βγαίνει με ψυχρή έκθλιψη από το ελαιοτριβείο μας, να έχει σταθερά την καλύτερη γεύση.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΡΙΤΣΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΑΦΟΡΔΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΛ.: 2841051213 – FAX: 2841051413, www.kritsacoop.gr